Jak mierzyć i ważyć w kuchni?


Większość z nas przygotowując posiłki bardzo często korzysta z przepisów, w których zapisane są proporcje lub miary poszczególnych składników. W części przepisów składniki podaje się w jednostkach miary, zaś w innych odmierza się je za pomocą łyżek czy kubków. Obie metody mają swoich zwolenników i przeciwników, a często wynika to po prostu z naszych przyzwyczajeń.

W wielu kuchniach mamy do dyspozycji specjalne akcesoria takie jak wagi i miarki, które pomagają nam ważyć i mierzyć składniki do naszych potraw. Ze wszystkich dostępnych w kuchni przyrządów wagi i miarki są chyba najbardziej wiarygodne i miarodajne. Szczególnie przydają się one osobom, które są na diecie i zgodnie z zaleceniami muszą przyjmować określone ilości poszczególnych składników i kontrolować porcje spożywanych posiłków.


Miary opakowań

Dostępne w sklepach pakowane produkty spożywcze mają zazwyczaj podobne miary i wagi. I tak na przykład jogurty pakowane są w kubeczki 100 g, 150 g, 170 g, 200 g, 350 g i 400 g. Mleko zaś możemy nabyć w półlitrowych lub litrowych kartonach. Podobnie jest ze sprzedawanymi w sieciowych kawiarniach i restauracjach napojami, które występują w kubkach 250g, 400 g i 500 g. Warto zwrócić uwagę na to, ile waży najczęściej kupowany przez nas np. jogurt i zapamiętać to nie tylko przy odmierzaniu produktu, ale także przy zapisywaniu spożytych posiłków. Warto również korzystać z udostępnionych w ulotkach lub na stronach internetowych wielu popularnych restauracji wykazów dań i napojów, przy których podane są ich gramatury i pojemności.



Jak sobie radzić bez profesjonalnych sprzętów?

Nie mając w kuchni wagi ani miarek warto korzystać z najczęściej dostępnych kuchennych akcesoriów takich jak łyżki i szklanki, które w łatwy sposób pomogą odmierzyć nam potrzebną ilość składników. Na wielu stronach internetowych poświęconych kulinariom można znaleźć przeliczniki dla płynów, cukru i różnych rodzajów mąk. Poniższa infografika podpowie Wam ile gramów wybranych produktów mieści się w łyżeczce, łyżce stołowej czy też szklance.