Co to jest FODMAP?


FODMAD (fermentable oligosaccharides,disaccharides, monosaccharides and polyols – FODMAP) jest dietą zalecaną w zespole jelita drażliwego, na które niestety cierpi coraz więcej ludzi.

FODMAP to dieta o małej zawartości fermentujących węglowodanów (oligo-, di- i monosacharydów) oraz polioli, które są słabo wchłaniane i mają wysokie ciśnienie osmotyczne. Produkty z małą zawartością FODMAP są lepiej tolerowane przez organizm, gdyż nie podrażniają układu pokarmowego. Niestosowanie diety i spożywanie produktów o dużej zawartości FODMAP może powodować u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego nasilone objawy choroby.

Dietę FODMAP należy stosować do końca życia. Jednakże osoby, które przez dłuższy okres stosowały tę dietę, mogą stopniowo wprowadzać do swojego żywienia produkty zawierające więcej FODMAP.


Jakie są objawy zespołu jelita drażliwego?

Jeśli zaobserwowałeś u siebie któreś z powyżej wymienionych objawów, skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą gastrologiem. Zastosowanie leczenia i zmiana diety powinny pomóc w złagodzeniu objawów.


Co jeść a czego nie jeść?

Na przedstawionej poniżej infografice wyszczególniono produkty spożywcze z małą i dużą zawartością FODMAP. Warto zapoznać się z obiema listami produktów, aby jednych unikać, a drugie wprowadzić do swojego żywienia!




Autor: Zespół dziennikzywieniowy24.pl